miercuri, 21 august 2013

Prefață

Internetul are o largă întrebuințare în ziua de azi, dar nu întotdeauna aceasta aduce beneficii utilizatorilor. Unul dintre prejudiciile pe care acesta le aduce afectează în principal copii și adolescenții, potrivit Studiu privind utilizarea Internetului in familie realizat în 2013 de sigur.info în parteneriat cu asociația Salvați Copiii, rezultă faptul că vârsta medie la care copii încep utilizarea internetului este de 9 ani, în scădere cu 1 an față de datele obținute în 2010 în studiul EU Kids Online. Unul dintre aspectele negative ale utilizării internetului de la o vârstă fragedă, dar nu numai, poartă denumirea de agresiune virtuală.

Ce este agresiunea virtuală?
Agresiunea virtuală este o formă de agresiune care implică utilizarea informației și a tehnologiilor moderne de comunicare cum ar fi: e-mail, telefon, SMS, mesaje instant (Skype, Yahoo Messenger, Facebook), site-uri defăimătoare și rețele de socializare, de către o persoană sau mai multe, care susțin în mod deliberat și repetat un comportament ostil față de alte persoane cu intenția de a le răni sau de a se amuza.

De ce este agresiunea virtuală diferită de cea fizică și ce o face un important subiect de discuție?
În primul rând, agresiunea virtuală poate avea loc oricând,  24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, chiar în confortul casei victimei! Faptul că mesajele răutacioase sau imaginile defăimătoare pot fi postate anonim, face foarte greu de găsit sursa acestora și mai greu de oprit continuarea postării lor și cu atât mai dificilă ștergerea lor din mediul online.

Efectele pe care agresiunea virtuală le poate avea?
Deși nu s-a realizat un studiu la nivelul țării noastre care să analizeze strict efectele agresiunii din spațiul virtual asupra locuitorilor, este de la sine înțeles că o persoană agresată online, este predispusă la agresiune directă,  la probleme de integrare și lipsă de încredere în sine, iar în cazuri mult mai grave se poate ajunge la depresie, abandon școlar sau chiar suicid.

Despre campania A.I.A.
Campania Against Internet Aggression are ca scop informarea populației despre fenomenul agresiunii virtuale și implicațiile de natură fizică și psihică pe care aceasta le poate avea asupra persoanei agresate. Aceasta vizează în principal două grupe de persoane, în primul rând părinții - elementul central în buna dezvoltare și educare a copiilor, acest grup țintă e vital doarece ei sunt capabili să monitorizeze activitatea tinerilor în mediul online și reprezintă principala barieră împotriva efectelor negative a formelor de agresiune virtuală. Al doilea grup vizat este grupul de prieteni al potențialelor victime, deoarece în urma studiului ONG-ului Salvați Copiii, dintre cei afectați de către forme ale agresiunii virtuale 79.2% au căutat ajutor și comfort mai degrabă în prietenii apropiați decât în părinți (31,9%).

Campania Against Internet Aggression a pornit în urma rezultatelor obținute în cadrul studiului “Fenomenul agresiunii virtuale (cyberbullying) și implicațiile acestuia în spațiul internautic românesc”  realizat de Mădălina Ioana Sîrghie, Mircea Staicu și Alexandru Pascovici, studenți ai Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Comunicare și Relații Publice, anul I.

Mădălina S.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu