luni, 2 septembrie 2013

Este Ask.fm un mijloc de agresiune virtuală?

Ce este ask.fm?
Ask.fm a fost lansat în anul 2010 şi este o reţea de socializare de tipul "întreabă şi răspunde" unde, bine-nţeles, primeşti întrebări la care ulterior răspunzi... dacă vrei.

Deşi ask.fm este foarte blamat în restul Europei şi în Statele Unite datorită faptului că au existat cazuri de sinucidere datorita acestui site de socializare şi părinţii  victimelor au cerut închiderea şi interzicerea site-ului, acesta a devenit popular şi în rândul tinerilor din România.

Cum poate deveni ask.fm un mijloc de agresiune virtuală?
Foarte simplu, deoarece oricine poate posta sub anonimat mesaje jignitoare, bârfe sau chiar mesaje care să indemne la sinucidere, bine-nţeles că cel căruia îi sunt adresate poate să le şteargă pur şi simplu fără a da un răspuns, însă asta nu înseamnă că nu va mai primi astfel de mesaje. Această problemă are o rezolvare simplă! Nu permiteţi să mai primiţi întrebări anonime, astfel doar cei care au cont pe ask.fm pot să vă scrie. Acest lucru este foarte simplu, accesaţi "Setări" (punctul 1 - imaginea 1) apoi daţi click pe "Confidenţialitate" (punctul 2 - imaginea 1) 




Următorul pas este să bifaţi opţiunea "Nu permit adresarea întrebărilor anonime" (punctul 3 - imaginea 2), iar apoi daţi "Salvare" (punctul 4 - imaginea 2) pentru a activa opţiunea. Dacă vă răzgandiţi şi vreţi să permiteţi primirea întrebărilor anonime repetaţi procedura şi bifaţi "Permit adresarea întrebărilor anonime".


Dacă problema persistă şi un anume utilizator vă deranjează cu mesajele pe care vi le postează, puteţi bloca utilizatorul respectiv. Ce trebuie să faceţi este să intraţi pe profilul acestuia, iar în josul paginii veţi găsi "Blochează @(numele utilizatorului respectiv)" (punctul 1 - imaginea 3) 


Apoi vă va apărea o fereastră ca cea din imaginea alăturată şi veţi putea selecta motivul pentru care blocaţi acea persoană (punctul 2 - imaginea 4), apoi apasaţi "Blochează" (punctul 3 - imaginea 4) şi nu veţi mai primi mesaje de la acel utilizator. 



Dacă doriţi să inversaţi procedura, intraţi pe profilul persoanei şi în josul paginii va apărea "Deblochează @(numele utilizatorului respectiv) sau întraţi la "Setări" apoi la "Confidenţialitate" şi vizualizaţi "Lista Neagră" de unde de asemenea puteţi debloca persoanele care au fost blocate.



Cât timp o persoana este blocată, va putea accesa profilul dumneavoastră, însă nu veţi mai primi întrebări de la acel utilizator!

Dacă prin aceste metode nu aţi reuşit să înlăturaţi toată problema şi primiţi în continuare mesaje care vă deranjează, sfatul meu este să discutaţi despre aceasta cu cineva, fie că este vorba de părinţi, profesori pe care îi îndrăgiţi sau chiar prieteni buni. În cazul în care un prieten vi se plange despre o astfel de problemă, nu ezitaţi să vorbiţi cu cineva care ar putea să o rezolve, spre exemplu părinţii acestuia. Chiar dacă pe moment s-ar putea supăra, odată ce-şi va recăpăta siguranţa online vă va fi recunoscător!

Mădălina S.

Un comentariu: